Pe data de 23.03.2021 a avut loc a doua tranșă de vaccinări a lucrătorilor medicali cu prima doză. Aceștia urmează peste 3 saptămâni, să primească și a doua doză a vaccinului, pentru a fi acesta în totalmente eficient.

Întrebări frecvente

Cum fac o programare la medicul de familie?

La moment programările sunt efectuate la telefon sau la registratura centrului de sănătate.

Ce este Covid-19 și cum ne protejăm?

Boala este asemenea cunoscută sub numele de sindromul respirator acut 2019-nCoVsindromul respirator acut sever 2 și pneumonia Wuhan, este un sindrom respirator viral cauzat de coronavirusul sindromului respirator acut sever 2 (SARS-CoV-2). Acesta este sindromul implicat în pandemia de coronavirus 2019-20.

Covid-19 a apărut în 2019.Modul primar de infecție la om este transmiterea om-om, care are loc în general prin picături de secreții respiratorii de la persoane infectate care sunt expulzate prin strănuttuse sau expirație. Virusul are o perioadă de incubație în general de între 2 și 14 zile, cu o medie de 3 zile, deși au fost raportate cazuri cu o perioadă de incubație de până la 24 de zile. Transmiterea poate fi limitată prin spălarea pe mâini, igienă și purtarea de măști chirurgicale].

Boala poate inițial să se prezinte asimptomatic sau cu puține simptome, iar ulterior poate dezvolta febrătusedificultăți de respirație, dureri musculare și oboseală, urmate de pneumonie, sindrom de detresă respiratorie acută și deces. Nu există nici vaccinuri, nici tratamente eficiente, iar eforturile sunt de obicei limitate la ameliorarea simptomelor și măsuri de susținere. Orice persoană care bănuiește că este purtătoare a virusului este sfătuită să poarte o mască chirurgicală de față și să ceară sfatul medicului prin telefon în loc de a vizita în persoană o clinică.

Ce vaccină trebuie să administrez copilului și la ce perioadă de timp?

Vaccinile sunt administrare conform calendarului de vaccini.

De ce trebuie să venim regulat la medic?

La medic trebuie să venim pentru examnul profilactic o dată la 6 luni pentru prevenirea anumitor maladii.