Protocolul Ministerului Sănătății

Tratamentul la domiciliu al persoanelor diagnosticate cu o formă ușoară de coronavirus din Moldova a fost inițiat la 10 aprilie. De atunci, din peste 25 mii de persoane contaminate, 6158 au urmat tratament în condiții de ambulator, iar 2538 continuă să se trateze la domiciliu.

Conform protocolului elaborat de Ministerul Sănătății pentru tratarea acestor bolnavi, medicii de familie trebuie să le prescrie clătirea cavităților nazale cu soluție izotonică sau hipertonică (la necesitate – cu soluție salină de 2%), iar în caz de creștere a temperaturii până la 38,5°C –paracetamol 500 mg la fiecare șase ore și tratament simptomatic.

Cei de la Ministerul Sănătății au subliniat faptul că pentru pacienții cu coronavirus nu se poate recomanda ibuprofen, acidul ascorbic, imunomodulatoarele și antibioticele, fie din cauza că nu a fost dovedită eficiența lor în tratamentul COVID-19, fie din cauza inutilității lor în cazul în care boala decurge într-o formă ușoară. Conform protocolului, antibioticele sunt prescrise doar în condiții de staționar, când pacientul este suspectat de infecție bacteriană asociată și în cazul în care sunt afectați plămânii.