Andrei Toma este medicul de familie care are grijă de satul Mihăileni cu populația de aproximativ 4000 oameni. Pe parcursul anilor d-lui a demonstrat că cariera înseamnă foarte mult pentru el și că depune efort și suflet în ceea ce face de zi cu zi, salvând vieți fără a mai sta pe gânduri.

În general funcția unui medic este aceea de vindecare a bolilor, fiind una din profesiile cele mai vechi ale omului.

Din experiența îndelungată în decursul vieții, s-au cristalizat treptat bazele științifice în care este practicată medicina de azi.

Sociologia profesională indică faptul că profesia de medic trebuie să corespundă unui nivel înalt de etică morală, forma cea mai cunoscută fiind „jurământul lui Hippocrate”, uneori fiind necesară metoda trierii cazurilor, când numărul răniților sau bolnavilor este foarte mare, medicul fiind suprasolicitat sau când își periclitează propria viață în cazul unei pandemii periculoase.

Medicul face parte din personalul sanitar. Pentru a-și putea exercita profesia trebuie să studieze medicina mai mulți ani la o facultate de medicină, iar după absolvirea examenelor și a unei practici primește aprobarea de medic. Medicul trebuie să găsească limba comună cu pacientul, iar pentru asta trebuie să fie răbdător.